Mopot pois kävelyteiltä

Meillä on aivan mahtava piha. Taloyhtiöön kuuluu neljä isoa taloa. Lasten leikkipihoja on kaksi. Lapset leikkivät molemmilla pihoilla, yleensä vaihtavat juoksujalkaa pihalta toiselle. Näiden kahden pihan välissä on Espoon kaupungin kävelytie, Lainepolku nimeltään. Tietä saa kävellä ja siinä saa ajaa polkupyörällä.

Jo useampana kesänä on ollut ongelmia mopoilijoiden kanssa. Ihmettelen suuresti, että mopoa ajaakseen tarvitaan nykyään mopokortti, mutta se tärkein asia jää silti nuorilta oppimatta. Se, että kävelytiet eivät ole mopoja varten. Kun pieni lapsi ja mopo törmäävät pihalla toisiinsa on selvää, että pieni lapsi on hengenvaarassa. Vaikka nuori saattaakin kokea, että tämä on hallussa tämä ajaminen. Olisin ehtinyt pysähtyä, tai olisin ehtinyt väistää…. Voin sanoa, että kun tilanne sattuu kohdalle, ei välttämättä ehdi edes tajuta mitä tapahtui, kun vahinko on jo sattunut.

Me naapureiden kanssa nautimme eilen mahtavasta pääsiäissäästä yhdessä pihallamme. Pihalla leikki myös pieni poika, joka on kaksivuotias. Hän seisoi kerhohuoneen edessä kävelytiellä, kun mopo tuli suhteellisen kovaa vauhtia häntä kohden. Onneksi hän jähmettyi paikoilleen, eikä väistänyt mopoa. Pieni ei välttämättä tajua, kumpaan suuntaan mopoa olisi pitänyt väistää. Poika, joka ajoi mopoa, kertoi huomanneensa tämän kaksivuotiaan.  Hänellä oli tilanne mielestään niin hallussa, ettei vauhtia tarvinnut hiljentää…

Lähdin mopon perään, koska tiesin, sen ajavan lähikoulun koripallokentälle. Paikalla oli useita nuoria, heillä tuntui olevan käsitys, että mopoilla saa ajaa kävelytiellä, jos siinä ei ole erikseen kieltoa. Tein nuorille selväksi, että kävelykaduilla saa ajaa ainoastaan, jos siinä merkin alla on kyltti jossa lukee: Sallittu mopoille! Muissa tapauksissa ajaminen on kielletty.

Asukasyhdistyksemme saa joka kevät lukuisia yhteydenottoja, koskien tätä mopoilla ajelua pitkin kävelyteitä. Tiedustelin poliisilta, mitä meidän pitäisi tehdä, jotta Kivenlahden kadut saataisiin turvallisiksi. Sain ohjeen, että jokainen kävelytiellä ajava mopo kannattaa kuvata ja kuski kanssa ja tehdä sitten rikosilmoitus. Poliisi joutuu silloin puuttumaan asiaan ja myös vanhemmat saavat tiedon, kuinka heidän pienet kullanmurunsa käyttäytyvät vapaa-aikana. Nyt on yksi rikosilmoitus tehty, toivon, että se vaikuttaa siihen, että meidän pihamme läpi ei aja enää yksikään mopo. Meillä on paljon lapsia leikkimässä pihalla. Yksikään heistä ei ole ylimääräinen. Emme myöskään toivo, että mopoilija sattuisi itseään, kun hän kovassa vauhdissa joutuu väistämään pihalta toiselle rynnännyttä lasta, joka leikin lomassa ei huomannut mopoilijaa.

 Täältä voit lukea mopon paikasta liikenteessä.

Janet Grundström
Kivenlahti-Stensvik ry