Metro ja muut kaavoitusasiat

18.4. Kiviruukin osayleiskaava on nähtävillä 20.4. alkaen. Lue lisää täältä.

28.1.2020 Länsi-Espoon luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2020-2030. Asukasilta aiheeseen liittyen 11.2.2020 klo 17:00-19:00 Mainingin koulun Auditoriossa, Maininkitie 23.

21.11. Meritorin ja siihen liittyvien kevyen liikenteen väylien perusparannushankeen
yleisötilaisuus tiistaina 17.12. Ison Omenan Palvelutorin Stagella klo 17-18.
Tilaisuudessa on tarkoitus esitellä yleissuunnitelmaluonnosta.

9.9. Raportti: Kivenlahden rakennetun ympäristön inventointi
Lue lisää projektista täältä.

3.9. Meritorin ja Rantaraitin perusparannus, asukastilaisuus Mainingin koululla ma 16.9.2019 klo 17.00–18.30. Lue lisää täältä.

3.5. Pelastusharjoitus Kivenlahden metrotyömaalla tiistaina 7.5.

19.3. Kutsu Kivenlahti IA katu- ja puistosuunnitelmaluonnosten esittelytilaisuuteen. Lisätietoja täällä.

25.2. Kyselyn tavoitteena on selvittää asukkaiden ja eri toimijoiden näkemyksiä oman alueensa nykytilasta ja tulevaisuudesta. Vastaa kyselyyn ja vaikuta!

13.2.2019 Länsiväylän pohjoispuoleisen Kiviruukin osayleiskaavoitus keskustamaiseksi asuinalueeksi etenee. Asiasta järjestetään asukastilaisuus tiistaina 26.2.2019 Mainingin koulun ruokalassa (Maininkitie 23) klo 17.00-19.30

Tietoa suunnitelmista: https://www.espoo.fi/…/Vireilla_ol…/Kiviruukin_osayleiskaava

11.1.2019 Kivenlahti kasvaa Länsiväylän pohjoispuolelle Kiviruukkiin. Lue lisää.

29.11. Asukastilaisuus Espoonlahden aseman rakentamisesta Espoonlahden kirkolla (Kipparinkatu 8) 10.12.2018 klo 17:30-18:30. Ilmoitus Länsimetron sivuilla.

8.11. Tiedote: Kivenlahden uudistaminen alkaa metroaseman ympäristöstä
Lue lisää täältä.

28.8.2018  Länsimetron asukastilaisuus Mainingin koululla 28.8. klo 17.30-18.30

Länsimetro-hankkeen etenemisestä järjestetään säännöllisin väliajoin keskustelu- ja infotilaisuuksia. Kivenlahden rakennusurakasta järjestetään asukastilaisuus tiistaina 28.8. klo 17.30-18.30 Mainingin koululla (Maininkitie 23 Espoo).

Lisätietoja:
https://www.lansimetro.fi/ajankohtaista/asukastilaisuudet/

5.8.2016
Hyökyvuorenrinne, Asemakaavan muutos, alue 411451
Lue lisää

Marinkallio, Asemakaavan muutos, alue 412601
Lue lisää

2.2.2016
Liikennöintisuunnitelma 2016-2017

20.11.2016

Muutoksia 4.1.2016 alkaen. Lue lisää tästä.

Asukastilaisuus koskien Kivenlahden aseman ja ratatunnelien louhintaa: 1.12.2015 klo 19-20
Mainingin koulu, auditorio, Maininkitie 23

HUOM!

11.11.2015
Kivenlahden Metrokeskuksen asemakaava ja siihen liittyvät muutokset. Tutustu tästä: Kivenlahden Metrokeskus

Tiedotus-ja keskustelutilaisuus ma 7.12. Meritorin koululla klo 17:30.

Vanhempia uutisia:

23.9.2015

Artikkeli Länsiväylässä:
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/320581-kivenlahdessa-odotetaan-metroa-tuo-uuden-elinmahdollisuuden

7.3.2015 Länsiväylä
Länsivaylä

22.1.2015

Metrotyöt alkaneet Kivenlahdessa
Metron työmaatunnelityöt ovat alkaneet Ala-Kivenlahdessa vanhan koirapuiston alueella. Samoin Sammalvuoren varikon työmaatunnelia rakennetaan jo. Metroasioissa viime viikkoina on ollut keskustelua automaattimetrosta luopumisesta, eli nyt metroissa on junankuljettajat. Matinkylän liikenne alkaa tämän hetken tiedon mukaan elokuussa 2016. Länsimetro Oy:n sivuilla on taas uutta tietoa. Nyt siellä on hankesuunnitelma kaikista asemista, myös Kivenlahdesta. Minne tulevat sisäänkäynnit, bussiterminaali ja liitäntäpysäköinti näkyvät jo kuvista varsin hyvin.  http://www.lansimetro.fi  sivuilla kohdassa asemat on teksti kunkin aseman sivulla, hankesuunnitelma pdf, johon kannattaa tutustua. Näissä kuvissa näkyy myös maanpäällistä rakentamista hahmotelmina. Ne eivät varmaan ole vielä lopullisia, mutta suuntaa antavia. Käykääpä katsomassa, millaista aluetta Kivenlahdesta suunnitellaan.

9.12.2014

Työtunnelin rakentaminen alkaa joulukuussa. Maaliskuussa 2015 alkaa avolouhinta jonka aikana on räjäytyksiä, lue lisää tästä.

2.12.2014

Metro, Kivenlahden työmaa
Ohessa kartta Kivenlahden metrotyömaasta, joka käynnistyy tässä kuussa. Urakointia tekee suomalainen louhinta-alan yritys. Aluksi tehdään työmaatunneli, mikä työnä kestää elokuulle 2015.

Moottoritien kevyen liikenteen  alitukseen päästään kiertotietä, joka tehdään heti aluksi. Työmaa-alue tulee olemaan varattuna myöhemmin rakennettavaa Kirkkonummen bussiterminaalia ja tuhannen auton liityntäpysäköintiä varten. Koirapuistolle etsitään uutta sijaintia.

länsimetro

Lisätietoa:  http://www.lansimetro.fi/fi/ajankohtaista/asukastilaisuudet

Stubb ja Rinne laittoivat Kivenlahden metroon vauhtia

Vielä viime keväänä näytti, että Länsimetron jatkaminen Kivenlahteen olisi siirtymässä epämääräiseen tulevaisuuteen. Liikenneministeri Kyllönen ei kannattanut hanketta, eikä Katainenkaan ollut aktiivinen. Pisara oli etusijalla. Hankkeen onneksi hallitus vaihtui. Rinne pitää metron jatkoa Kivenlahteen työllisyyden kannalta ylivoimaisesti parhaana hankkeena ja Stubb tukee myös tätä ajattelua. VTT on laskenut, että metron jatko Kivenlahteen käynnistää ainakin neljän miljardin euron arvosta rakennushankkeita. Näistä ensimmäinen miljardi toisi verotuloina valtiolle metro-osuuden verran. Valtio siis saa rahansa ennemmin, kuin itse osallistuu metron rahoitukseen.
Espoon kaupunki oli tehnyt kaikki tarvittavat suunnittelu- ja valmistelutyöt hankkeen käynnistämiseksi. Valtuusto on tehnyt Kivenlahdenmetron rakentamispäätöksen ehdollisena, että valtion osuus pitää saada. Rinteen VM halusi rahoitussopimuksen Espoon kanssa valmiiksi ennen syksyn kehysriihikäsittelyä ja näin tehtiin. VM halusi sopimukseen asuntojen kaavoitukseen tavoitteen, joka mahdollistaa heidän näkökulmastaan riittävän asuntotuotannon. Tavoite ei poikennut merkittävästi Espoon omista ohjelmista, joten se on sisällytetty sopimukseen. Espoon Kaupunginvaltuusto käsittelee vielä kaavoitustavoitetta 29.9.2014 istunnossaan ja hyväksynee lopullisesti rakentamispäätöksen. Länsimetron toimitusjohtaja Kokkinen sanoo, että hanke käynnistyy seuraavana päivänä. Tunneleitten louhintaurakoista on jo kyselyjä ulkona. Metron rakentaminen alkaa vauhdilla heti. Rakennusaika on reilut kolme vuotta.
Maanpäällinen rakentaminen on moninkertaista itse metroon verrattuna. Finnoon alue on suurin kohde. Sinne asukkaita pitäisi tulla noin 15000. Vanhat keskukset; Iivisniemi, Soukka, Kivenlahti ja Lippulaivan ympäristö tulevat muuttumaan huimasti. Ensimmäisenä lähtee varmaan liikkeelle Lippulaivan laajennus, jossa huomioidaan metroa varten bussiterminaali ja paikoitustilaa. Laajennukseen tulee myös aluekirjasto ja kulttuuritiloja. Vanhoista keskuksista juuri Ala-Kivenlahdessa on eniten vapaata aluetta. Espoonlahden suuralueella alkaa siis tapahtua. Pitkään jatkunut pysähtyneisyyden aikakausi päättyy ja voimakas kehityskausi alkaa.
Aiheesta tullaan järjestämään runsaasti yleisötilaisuuksia, joista tiedotetaan aikanaan.

Lisätietoa: http://www.lansimetro.fi/metrohanke/jatko

Länsiväylän levennystyöt meneillään

Länsiväylään rakennetaan bussikaistat Kivenlahdesta Helsinkiin. Tämä palvelee metron syöttöliikennettä sen ajan, kun metro toimii Matinkylästä Helsinkiin. Hankkeeseen kuuluu Matinkylän kohdalla moottoritien ylittävän sillan laajennus, Kehä II:n liittymän uusiminen Länsiväylään sekä uusi silta Länsiväylän yli Iivisniemen ja kauppakeskus Liilan alueella.

Kauklahdenväylä

Kauklahdenväylän muutostyöt ajoittuvat monen vuoden ajalle. Siihen kuuluu useita liikenneympyröitä, joista Saunalahdenportti on valmis. Väylä on ollut valtion tie eli Uudenmaan tiepiirin hallinnoimaa. Väylää rakennetaan nyt valtion ja Espoon yhteishankkeena ja se siirtyy Espoon sisäiseksi kaduksi sitä mukaa, kun muutostyöt valmistuvat. Nyt on meneillään osa, joka sijaitsee ensimmäisen luokan pohjavesialueella. Tiepohja on koko matkalta paalujen varassa oleva betonilaatta, eli maan pintaa mukaileva silta. Varsin kallis pätkä. Hintaa lisää vielä kevyen liikenteen alikulku tässä kohtaa. Molemminpuoliset pyörä- ja jalankulkutiet tulevat vielä rakennettavaksi.
Tällä hetkellä Kiviruukin teollisuusalueen risteys on paha ja ruuhkainen. Tillinmäestä Vuoriharjun tietä on vaikeaa päästä Kauklahdenväylälle. Kun Kummelivuorensuun rakentaminen alkaa, saataneen taas uusi ympyrä väylälle, johon Kiviruukin liikenne yhtyy.

Kuntauudistus

Espoon kaupungin johto pitää tiedotustilaisuuksia yleisölle liittyen kuntauudistukseen:
Ison Omenan kirjasto 29.9.2014 klo 18-19:30
Espoonlahden lukio 5.10.2014 klo 18-19:30

Koonnut: Harri Peltoniemi